W dzisiejszych czasach alergie i uczulenia są coraz częstszą przypadłością. Dotyczą osób we wszystkich grupach wiekowych. Mogą zostać zdiagnozowane w każdej chwili. Alergie i choroby układu pokarmowego są bardzo często spotykane wśród dzieci, zdarza się jednak, że zaczynają na nie chorować również osoby dorosłe. Muszą wówczas wprowadzić w swoim życiu dietę eliminującą uczulający składnik. Niełatwa w stosowaniu jest dieta bezglutenowa. Dotyczy ona osób chorych na celiakię oraz tych uczulonych na gluten. Znajduje się on w pszenicy, życie, orkiszu oraz jęczmieniu. Ciężko więc znaleźć produkty, które nie zawierają w swoim składzie tych zbóż. Należy uważać przede wszystkim na żywność oraz niektóre leki zawierające śladowe ilości glutenu. Składnik ten bywa niekiedy „ukryty” w niepozornych produktach takich jak lody, suszone owoce i warzywa, jogurty, preparaty witaminowe, dania gotowe oraz konserwy. Uważnie czytajmy etykiety! Glutenu nie zawierają natomiast : kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Są to więc produkty dozwolone. Osoby nietolerujące glutenu powinny szukać produktów oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa. Jest to gwarancja bezpieczeństwa.

https://www.zdrowie.info.pl/