Japońska kuchnia jest w naszym kraju stosunkowo mało znana – kulinaria wywodzące się rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni są u nas kojarzone przede wszystkim z sushi. Faktem jest, że to najbardziej znane japońskie danie – do jego przygotowania wykorzystywane są takie składniki jak ryby, owoce morza, ryż, grzyby oraz rozmaite warzywa. Rodzajów sushi wymienić można sporo, jest także mnóstwo wariacji na temat tej potrawy. Generalnie rzecz biorąc, kuchnia japońska to dla nas bardzo egzotyczne smaki – wodorosty czy spożywane także i na surowo ryby nie są czymś, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Japońską sztukę kulinarną podzielić można na ta tradycyjną oraz bardziej uwspółcześnioną. Charakterystyczny jest dla niej też sposób konsumowania posiłków – służą do tego pałeczki. Obowiązkowym dodatkiem do każdego posiłku – bez względu na to czy jest to śniadanie, obiad, czy kolacja – jest miseczka wypełniona ryżem. Ponadto na każdy posiłek składa się pięć części. Japończycy do kwestii związanych z odżywianiem się przywiązują ogromną wagę.

http://www.convict.pl/