Czekoladą nazywamy wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, masła kakaowego, środka słodzącego oraz innych dodatków. Najbardziej popularną formą są tabliczki czekolady. Znane są również czekolady pitne, rzadko spotyka się czekoladę w proszku lub granulkach. Występują cztery główne rodzaje czekolady: mleczna, biała, gorzka oraz deserowa. Spotykamy także wytwory będące połączeniem podstawowych smaków z rożnymi dodatkami np. bakaliami, nadzieniami owocowymi itp. W celu określenia, do jakiej kategorii należy czekolada musimy zapoznać się z procentową zawartością miazgi kakaowej (gorzka zawiera przynajmniej 70%, mleczna do 50%, biała – 33%). W produktach czekoladopodobnych zawartość kakao nie przekracza 7%. W celu uzyskania gładkiej konsystencji wyrobu stosuje się np. lecytynę sojową. W czekoladzie występuje min.: kofeina (w niewielkich ilościach 5g -10g w tabliczce), teobromina (substancja uzależniająca, charakterystyczna dla czekolady), fenyloetyloamina („hormon miłości”). Czekolada jest szkodliwa dla większości zwierząt np. dla koni, psów, kotów, papug.

http://www.cooltural.pl/