Czekoladowe inspiracje do wykorzystania w kuchni

Czekolada jest składnikiem, który znajduje zastosowanie w wielu daniach – sprawdzi się nie tylko w przypadku słodkich deserów, ale również jako doskonały dodatek do zup lub mięsa. Oto kilka pomysłów na mniej standardowe wykorzystanie czekolady w kuchni.

Krem z dyni z pianką z kakao

Krem z dyni doskonale komponuje się z czekoladową pianką z kakao – takie połączenie jest gwarancją niebanalnego smaku, a co więcej, danie nie jest trudne do przygotowania. W pierwszej kolejności należy zająć się warzywami – pokrojoną w kostkę dynię upiec i zmiksować, posiekać cebulę i pokroić jabłko w kostkę, a następnie wszystkie składniki podsmażyć z przyprawami na patelni, po czym przełożyć je do garnka i zalać wodą. Po 10 minutach gotowania, zupę należy zblendować, doprawić do smaku i ponownie zagotować. Kopką nad i potrawy jest pianka ubita z białka z odrobiną cukru, do której pod koniec ubijania powinno dodać się szczyptę cynamonu i dobre kakao, takie jak kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Tak przygotowaną pianką dekorujemy krem podany w miseczkach. I już,  oryginalne danie jest gotowe!

Chili con carne z nutą czekolady

Chili con carne z czekoladą to idealna propozycja dla wszystkich miłośników wyrazistych smaków. Do składników podsmażonych na patelni (drobno pokrojonej cebuli, czosnku i papryczki chili) należy dodać wcześniej przygotowane mięso i całość smażyć przez około 20 minut. Po tym czasie powinno się dodać przyprawy, pokrojone w kostkę pomidory, bulion i koncentrat pomidorowy. Danie należy dusić na wolnym ogniu przez 10 minut, po czym przychodzi czas na dodanie czerwonej fasoli i dalsze duszenie. Wysokiej jakości gorzką czekoladę, np. czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel dodaje się pod koniec całego procesu.

Biszkopt czekoladowy

Czekoladowy biszkopt jest jedną z bardziej klasycznych propozycji, jednak dającą szerokie pole do eksperymentów kulinarnych. Biszkopt może stanowić podstawę wielu tortów i ciast, a sposobów na jego wykonanie jest mnóstwo. Warto jednak skorzystać z uniwersalnych wskazówek, dzięki którym każdy wypiek będzie udany. Pierwszym aspektem, na który dobrze jest zwrócić uwagę, jest temperatura składników – wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej, co pozwala uniknąć zakalca. Ważny jest także sposób mieszania ciasta. W przypadku biszkoptu, mikser warto odłożyć na bok – lepiej sprawdzi się na np. rózga, którą zbytnio nie napowietrzymy masy.

Więcej wskazówek dotyczących pieczenia idealnego biszkoptu czekoladowego znaleźć można pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/.