Strączki - pyszne i zdrowe

Jest wiele fantastycznych pomysłów na dobry obiad oraz dobre śniadanie i kolację. Inaczej swoje śniadanie, obiad czy kolację przyrządzają osoby, które jedzą mięso, a inaczej wegetarianie i weganie. Osoby, które jedzą mięso na pewno sprawią, aby na nich talerzu zagościł jakiś dobry kawałek mięsa albo ryba. Wegetarianie i weganie będą trzymali się z dala od mięsa. Wegetarianie jednak mogą zjeść na przykład jajko albo jogurt, czego nie zrobią weganie. Weganie unikają wszelkich odzwierzęcych produktów, a zatem mleka, jogurtu, miodu i jajek. Warzywa strączkowe są bardzo zdrowe, jednak na pewno nie każdy od razu będzie mógł je jeść, szczególnie wśród osób, które do tej pory nigdy nie próbowały żadnego z warzyw strączkowych. Wśród warzyw strączkowych jest wiele warzyw, z których można wyczarować wspaniały obiad. Do warzyw strączkowych należy między innymi soczewica, ciecierzyca oraz fasola. Dobre strony warzyw strączkowych znają szczególnie wegetarianie i weganie, którzy w ten sposób dostarczają sobie białka i zastępują na talerzu mięso. Osoby ,które lubią ciecierzycę, mogą jeść ją na różne sposoby. Można przyrządzić po prostu ryż z ciecierzycą. Jest to bardzo popularne danie w Azji, danie niezwykle proste i nie wymagające wiele pracy. Jeśli chodzi o soczewicę to można przyrządzić z niej fantastyczne kotleciki. Niejedna osoba, która uwielbia mięso, doceniła ich smak. Fasola bywa doskonałym składnikiem sałatek. Świetnie smakuje w połączeniu z czerwoną papryką. Bardzo dobra jest także sałatka z fasoli i kiszonych ogórków. Można do tego dodać ziemniaki albo ryż. Dieta bazująca na roślinach wcale nie musi być niesmaczna i nudna, wręcz przeciwnie. Warzywa strączkowe są doskonałym dodatkiem do takiej diety a można także powiedzieć, że są jedną z podstaw tej diety, oprócz zbóż, owoców i warzyw. Dieta wegetariańska i wegańska bazują bowiem na owocach i warzywach. Wegetarianie dostarczają sobie białka oraz wapnia poprzez jedzenie nabiału, mleka, jogurtów jajek. Weganie muszą czerpać białko oraz wapń z innych źródeł, z owoców i warzyw. Jednakże doskonałym źródłem białka są także warzywa strączkowe. Z pewnością każda osoba, która wybrała dietę wegetariańską albo wegańską, doskonale wie, które z roślin strączkowych są dla niej pyszne, a które mniej i przez to umie dobrze komponować swoje posiłki. Wiele osób skarży się, że po zjedzeniu roślin strączkowych cierpi na różne dolegliwości ze strony jamy brzusznej, na wzdęcia. Trzeba odpowiednio przygotować swój organizm do jedzenia roślin strączkowych. Możemy dodać na przykład kminek, który złagodzi brzuszne dolegliwości. Warto jednak pamiętać, że zawsze najtrudniejsze są początki dlatego też pierwsze przygody z roślinami strączkowymi mogą być trudne i kończyć się bólem brzucha, później jednak na pewno będzie lepiej. Nie warto załamywać się pierwszymi niepowodzeniami zarówno jeśli chodzi o ból brzucha po zjedzeniu strączków, jak też o niepowodzenia w kuchni, jeśli chodzi na przykład o przyrządzenie kotlecików z soczewicy.

http://www.miss-fit.pl/