Kuchnia japońska

Kuchnia japońska jest uznawana za najzdrowszą na świecie. Wszystko za sprawa składników, jakich używa się do gotowania zazwyczaj w kuchni japońskiej. Kuchnia ta jest przede wszystkim naturalna, jak można się domyślać, ale jej cechą charakterystyczną jest także to, że jest przede wszystkim harmonijna – nie ma w niej miejsca na dania ani zbyt ostre, ani zbyt słodkie, nie ma nierównowagi w tej kuchni, co jest bardzo charakterystyczne dla dań rodem z zachodniego świata. Nie ma zbyt wiele cholesterolu, bo nie smaży się mięć, raczej preferuje się w tym wypadku duszenie potraw. Szczególnie dużo znajdziemy wiec w kuchni japońskiej potraw pełnych białka oraz żelaza, co jest szczególnie przydatne osobom, które są w ciąży, albo które są po prostu chore lub potrzebują dobrze zbilansowanej diety – wtedy warto jest wybrać się do japońskiej restauracji i nabrać do tego przyzwyczajenia. Kuchnia japońska błędnie kojarzy się wszystkim z kuchnią chińską, zwłaszcza syczuańska, która zawiera wiele ostrych przypraw. Tak naprawdę kuchnia japońska to kuchnia wyjątkowo pozbawiona wszelkich ozdobników czyli przypraw.

http://www.enjoythelittlethings.pl/