Doskonały placek po węgiersku, czyli pomysł na jesienny obiad

Latem, kiedy upały nie sprzyjają dużemu apetytowi, często decydujemy się na lekkie i szybkie posiłki. Jednak jesienią, kiedy temperatury powoli spadają, z większą chęcią wybieramy bardziej pożywne i sycące dania. Ponadto bogactwo sezonowych warzyw i owoców sprawia, że potrawy mogą być nie tylko smaczne, ale również bardzo urozmaicone. Mimo to zdarza się, że niekiedy brakuje nam pomysłu na obiad. W takiej sytuacji watro postawić na proste i sycące danie, które przypadnie do gustu niemal każdemu.

Jedną z takich propozycji jest placek po węgiersku. Co prawda, jego przygotowanie może wydawać się pracochłonne, jednak w rzeczywistości nie jest aż tak skomplikowane. To idealny pomysł na obiad, zarówno dla osób już posiadających pewne umiejętności kulinarne, jak i tych, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Jeśli zatem masz ochotę na pyszne placki ziemniaczane z sycącym gulaszem, zapoznaj się ze sprawdzonym i prostym przepisem właśnie na to danie.

Przygotowanie gulaszu

Gulasz do placków po węgiersku przygotowujemy w piekarniku, dlatego na początku należy rozgrzać go do 180 stopni. Przygotowane wcześniej mięso należy pokroić w średnią kostkę. Po umyciu i wydrążeniu gniazd nasiennych z papryki, należy pokroić ją w kostkę o bokach około 1 cm. Umyte pieczarki kroimy w grubsze półplasterki. Tak przygotowane mięso, paprykę i pieczarki wrzucamy do woreczka, który znajdziemy w opakowaniu WINIARY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy i delikatnie mieszamy. Następnie, do wysokiego naczynia wlewamy 200 mililitrów wody, do której dodajemy zawartość dolnej części opakowania oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Po dokładnym wymieszaniu, powstałą mieszankę przelewamy do wcześniej przygotowanego woreczka z warzywami i mięsem, który zamykamy dołączoną zapinką. Aby dobrze rozprowadzić przyprawy, należy delikatnie obracać woreczkiem. Następnie gotowy woreczek układamy w naczyniu żaroodpornym (co ważne, bez przykrycia) i pieczemy na najniższym poziomie nagrzanego piekarnika przez około 90 minut.

Przygotowanie placków

Kiedy gulasz piecze się w piekarniku, należy zająć się przygotowaniem placków. Niecały kilogram obranych i opłukanych ziemniaków ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Podobnie postępujemy z obraną cebulą. Następnie należy dodać do nich jajko i około 3 duże łyżki mąki pszennej. Powstałą masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Placki smażymy na złoto, na rozgrzanym oleju, po około 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe placki należy odsączyć z tłuszczu – najlepiej do tego sprawdzi się ręcznik papierowy.

Po wyjęciu gulaszu z piekarnika należy rozciąć woreczek, a jego zawartość ostrożnie przelać do naczynia żaroodpornego. Przygotowane placki ziemniaczane należy polać gulaszem, a dla urozmaicenia smaku i wyglądu potrawy można użyć niewielkiej ilości kwaśnej śmietany oraz posiekanej natki pietruszki. Tak przygotowany placek po węgiersku, będzie cieszył nie tylko podniebienie, ale również oko. To doskonały pomysł na obiad, który ma wielu zwolenników i z powodzeniem nasyci nawet największego łasucha!