jak podnieść odporność

Twoje dziecko ciągle choruje, wiecznie ma katar, kaszel i temperaturę? Być że jego układ immunologiczny potrzebuje wsparcia. Na szczęście są sposoby, aby wzmocnić odporność u dziecka i sprawić, że nie będzie tak powszechnie łapać dolegliwości. System immunologiczny (immunologiczny) uzyskuje pełnię możliwości obronnych dopiero ok. 6.–7. roku życia. Do tego czasu uczy się rozpoznawać zarazki i sobie z nimi radzić. Niestety, nie zawsze może efektywnie zareagować. Przedszkole i szkoła służą infekcjom nie tylko zatem, że łatwiej tam o związek z chorą osobą. Rozłąka z rodzicami to dla dziecka wielki stres, który jest dobrym z istotniejszych czynników obniżających odporność. Sporadyczne dolegliwości to sytuacja normalna. Sytuacja staje się poważna, gdy dziecko ma niemal bez przerwy. Ciągłe zakażenia dróg oddechowych prowadzą do obniżenia odporności. Zwykłe przeziębienie może się wówczas skończyć powikłaniem, np. zapaleniem mięśnia sercowego.

Dolegliwości u dziecka: pamiętaj o szczepionkach

Wszystkie dzieci, a zwłaszcza te często chorujące, warto zaszczepić przeciwko pneumokokom oraz grypie. Szczepionki podniosą odporność, bo organizm dziecka po szczepieniu produkuje więcej przeciwciał odpornościowych. Innym typem szczepionek są szczepionki wzmacniające. Mają formę zawiesiny lub pastylki z cząsteczkami bakterii niejednokrotnie wywołujących choroby. System odpornościowy dziecka „trenuje” na nich, natomiast żadna z nich nie pozwala wytworzyć tzw. pamięci immunologicznej, czyli ich działanie składa się tylko wtedy, jeśli maluch je wykorzystuje. Takie szczepionki wykorzystywane są lub doustnie (Luivac, Ribomunyl), lub w zastrzykach (Polyvaccinum, TFX), a pewne mają formę sprayu do nosa (IRS 19). Szczepionkę zawsze dobiera specjalista, dostępne są wyłącznie na receptę.

jak wygląda odpowiednia dieta na odporność

Dolegliwości u dzieci: urozmaicaj dietę

Gdy dieta jest za uboga, organizm nie ma siły produkować odpowiedniej ilości limfocytów (białe ciałka krwi winne za zwalczanie drobnoustrojów). Dieta winna obfitować w wyniki i warzywa mające dużo witaminy C, która wspiera walkę z wirusami. Jej najlepszym źródłem jest czarna porzeczka, natka pietruszki, kiwi, kiszona kapusta, pomarańcze, grejpfruty. Dziecko winno jeść także chude mięso, jaja, nabiał i morskie ryby dostarczające elementów działających przeciwzapalnie. Istotnym czynnikiem kuracji są artykuły możne w witaminę A (hamuje zakażeniom) – marchew, morele, brzoskwinie, a także te z witaminami z grupy B, które wzmacniają organizm – można je znaleźć w warzywach strączkowych, bananach, śliwkach i figach. Konieczne dla właściwej pracy układu odpornościowego jest żelazo – element czerwonych ciałek krwi. Żelazo jest w czerwonym mięsie, soi, zielonych warzywach. Wytrzymałość poprawi także wzbogacenie posiłków w artykuły z probiotykami (jogurt, mleko acidofilne) i prebiotykami (są w bananach, szparagach, cebuli, czosnku).

Dolegliwości u dzieci: hartuj metodą ciepło-zimno

Gwałtowne zmiany temperatury uczą organizm, jak jest sobie radzić ze koleją pogody. Na spacerze w chłodny, bezwietrzny dzień zdejmij dziecku czapkę – wpierw na 5, po kilku dniach na 10 minut. Po domu niech biega boso. Wieczorem, po kąpieli natrzyj dziecku stopy chłodną wodą. Hartuje również zmiana klimatu. Gdy organizm musi się dostosować do nowych warunków atmosferycznych, mobilizuje wszystkie siły, dzięki czemu narasta wytrzymałość. Najlepiej jest wyjechać z dzieckiem zimą w wysokie góry, gdzie powietrze jest rozrzedzone. Zmusza to sposób do zwiększenia wytwórczości krwinek czerwonych i wzmacnia organizm.