Myśląc o słonecznej Italii, chyba każdemu z nas na myśl przychodzi niezwykła kuchnia tego śródziemnomorskiego kraju. Każdy, nawet najmłodszy, zna pochodzenie pizzy, spaghetti, makaronu czy aromatycznych przypraw. Te ostatnie przywędrowały do naszego kraju dzięki królowej Bonie, która nie mogła bez nich obejść się w kuchni. Ten, kto choć raz miał okazję skosztować prawdziwej, włoskiej pizzy wie, że znacznie różni się ona smakiem od tych proponowanych nam w naszym kraju. Jest to związane zwłaszcza z ciastem, które we Włoszech przyrządzane jest według unikalnych receptur. Prowadzone w największych restauracjach statystyki pokazują, że włoska kuchnia jest najczęściej wybierana, co jasno mówi, że jest ulubioną kuchnią Polaków. Nie jest tajemnicą również, że każdy, kto chce szybko i niezbyt skomplikowanie przyrządzić obiad, sięga właśnie najczęściej do włoskiej kuchni, pełnej smakowitych sosów oraz różnorodnych rodzajów makaronu. Spaghetti jest chyba najprostszym daniem wywodzącym się z włoskiej kuchni, które w dzisiejszych czasach doczekało się wielu odmian, począwszy od bolognese czy napoli, a skończywszy na serowym carbonara. Danie króluje to przede wszystkim na stołach studentów, ponieważ ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a co najważniejsze- nie wymaga dużych nakładów finansowych.

http://www.gminess.pl/