W świecie restauracji i lokali serwujących posiłki, podobnie jak w wielu innych branżach, jest silna tendencja do tego, by opracować jakiś jeden spójny system oceny wszystkich, aby można było obiektywnie ocenić, który lokal jest lepszy, gdzie serwuje się najlepsze dania a których miejsc lepiej nie odwiedzać. W ten sposób powstało całkiem sporo przewodników kulinarnych o różnym zasięgu i znaczeniu. Są wśród nich takie, które poważane są w całej Europie, a lokale marzą, aby mieć jak najwięcej gwiazdek w tym rankingu. „Egzaminatorzy” lokali odwiedzają anonimowo restauracje i sprawdzają jakość serwowanych potraw i profesjonalizm obsługi. Wszystko to po to, by kucharz nie mógł specjalnie pod recenzenta przygotować posiłku. I żeby w ten sposób smaki oferowane przez restauracje były takie jak każdego dnia.. Często badacz wypytuje kelnera o kulinaria związane z danym daniem, aby zorientować się, czy personel ma niezbędną wiedzę na temat tego, co podaje gościom. Jednym z takich przewodników, cieszących się w Europie powszechnym szacunkiem jest przewodnik kulinarny Michelin. Nieco mniej, ale tylko trochę, jest znany przewodnik Pascala. Udają się do jakiegoś kraju, którego nie znamy, i chcąc zjeść dobry posiłek, powinniśmy kierować się ocenami podanymi w tych przewodnikach, bo są z pewnością wymierne.

http://www.mz-pan.pl/