Coraz częściej na polskich czy europejskich stołach pojawiają się ekstrawaganckie danie oparte na ryżu i wszelkich odmianach mięsa w różnych dziwnych przyprawach. Tak, proszę państwa, kuchnia azjatycka zalewa (a raczej zasypuje) nasze stoły. Coraz więcej otwiera się restauracji z kuchnią chińską, wietnamską czy tajską oraz zatrudnia się w nich oryginalnych Azjatów. Nikt bowiem tak nie zna się na kuchni azjatyckiej, jak sami jej wykonawcy, czyli Azjaci. I dobrze, że są oni ściągani do Europy – klienci mają bowiem gwarancję, że smakołyki kuchni azjatyckiej, jakie mają okazję jeść w Europie, są oryginalnej azjatyckiej produkcji. A jest w czym wybierać, gdyż potraw tejże kuchni jest całe mnóstwo. Umiejętne ich zrobienie, czyli najlepiej przez rodowitego Azjatę, warunkuje ich niezwykły smak, którego Europejczycy, mimo że też są świetnymi kucharzami, wyczarować nie potrafią. Kuchnia ta jest bowiem specyficznie ostra. Wszystko za sprawą odpowiednich przypraw i dobranych fachowo składników. Większość z nich ciężko jest spotkać w Polsce w oryginalnej postaci, bez zamrażania do transportu, dlatego też kucharze azjatyccy czarują z tego, co mają. Ale i tak czarują świetnie, bo wiele osób, zwłaszcza młodych, kuchnię azjatycką sobie bardzo chwali i ceni.

http://www.inspeerio.pl/