Spośród wielu zup, jakie podawane są na polskich stołach można także dopatrzyć się jednej dość charakterystycznej zupy- krupniku. Krupnik jest to dość charakterystyczna w smaku zupa. Często wydaje się, że jest niesmaczna, ale to tylko pozory. Krupnik jest zupa gotowaną na wywarze mięsnym, warzywnym z dodatkiem kaszy (krupy). Krupnik gotuje się podobnie jak inne zupy, jest ona prosta w przygotowaniu i szybka. Wystarczy do bulionu dodać kaszę, marchewkę, ziemniaki i ugotowane mięso. Niektórzy zjadają krupnik dodając do niego suszone grzyby. W uboższych wersjach krupnik podawany jest na wywarze bulionu (z kostki) do tego dodaje się mięso lub wędliny, (jeśli nie ma mięsa), nawet można dodać mielonkę z puszki, kaszę, ziemniaki i gotowa zupa. Jest ona smaczna, kasza nadaje takiego aromatu. Wiosną i latem możemy do tej zupki dorzucić świeżej natki pietruszki lub kopru. Oczywiście możemy modyfikować ten przepis, np. gotując skrzydełka czy pałki na takiej zupce lub serca. Wszystko zależy od gustu i smaku konsumentów.

http://www.yummie.pl/