Japońska kuchnia orientalna

Ogromną popularnością w ostatnich czasach cieszą się potrawy z Japonii. Sushi jako sztandarowy element menu wbrew pozorom nie jest trudnym i skomplikowanym daniem. Kuchnia orientalna rodem z Japonii jest bardzo zdrowa.Bazą jest ryż. Odpowiedniego gatunku ziarna są pieczołowicie przygotowywane. Kolejnym elementem są ryby. Kuchnia orientalna z Japonii serwuje surowe części najsmaczniejszych ryb. Wszystko łączone jest za pomocą sprasowanych alg morskich, sosu sojowego, imbiru i innych przypraw. Rodzajów sushi jest znaczna ilość. Kuchnia orientalna z tego kraju dzieli się na Nigirizushi – czyli potrawa formowana ręką. Kolejny rodzaj to Makizushi posiadające swe różnorodne odłamy i rodzaje. Najczęściej przygotowują je odpowiednio do tego wyspecjalizowani mistrzowie. Dania te jemy przy użyciu drewnianych pałeczek. Z charakterystycznych przypraw należy wymienić zielone wasabi będące chrzanem rosnącym pod wodą, grzyby, tofu, bulion z suszonych ryb oraz obowiązkowo marynowany imbir. Kuchnia orientalna to ponadto ogromne bogactwo mało znanych alkoholi, win i herbat. Parzenie naparu z liści, herbaty zielone, białej, czarnej czy czerwonej to odrębna kultura spożywania tego cennego i szanowanego napoju.

http://www.babiniec-cafe.pl/