Dania na południu Europy

W krajach południowej Europy, do której Polacy chętnie wyjeżdżają, istnieją dość podobne zwyczaje w restauracjach jak w innych częściach zachodniego świata. Zanim dostaniemy danie główne, będziemy mogli uraczyć się przystawkami, którymi najczęściej są pieczywo, tak jak wszędzie, ale dodatkiem lokalnym mogą być oliwki. Kelner poda nam kartę dań, która wygląda tak samo jak wszędzie indziej, z tą różnicą, że często desery są podawane na oddzielnej karcie dań. Jeśli nie zjemy przystawek nie będziemy musieli za nie płacić, jednak nie jest to regułą – najczęściej przystawki są wliczane w koszty obsłużenia klienta. Zupy w krajach południowej Europy są traktowane jako element dania głównego, bardzo rzadko zdarza się, że ktokolwiek zamawia na południu Europy jedynie zupę jako danie główne. Najczęściej jada się na południu Europy zupy na bazie warzyw, bezmięsne. Czasami jednak można spotkać rosół z kury albo z królika lub zupę rybną, wszak południe Europy to kraje śródziemnomorskie.

http://www.alejasztuki.pl/