Pizza jest bardzo smacznym posiłkiem, na pewno każdy miał okazję jej spróbować. Najlepsze jest w pizzy to, że możemy ją jeść z takimi dodatkami, jakie tylko najbardziej lubimy. Jeśli chodzi o pizzę to możemy użyć wyobraźni pod względem farszu. Jednak cały sekret tkwi w cieście. Najlepsze ciasto na pizzę powinno być stosunkowo cienkie i chrupkie. Wystarczy,że mamy w domu mąkę, drożdże, sól, cukier i olej. Dość sporo mąki trzeba na takie ciasto zużyć, bo 1 3 szklanki, do tego należy dodać wcześniej zrobiony i wyrośnięty rozczyn (drożdże w ciepłej wodzie i cukrze) do tego dodać olej i wodę.. Następnie trzeba rozprowadzić je w mące do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i będzie puszyste. To ciasto nie wymaga dalszego pozostawienia do wyrośnięcia, jak to jest w przypadku innych ciast drożdżowych. Następnie trzeba przygotować blachę, a ciasto cienko rozwałkować, posmarować sosem pomidorowym, serem i innymi dodatkami i do piekarnika. Pamiętać należy, aby nie dodawać za dużo „mokrych” składników- wpłynie to na jakość pieczenia.

http://www.dwakolory.pl/