Każdy doskonale zdaje sobie sprawę, że pomidory to głównie warzywo włoskiego temperamentu. Włosi doskonale potrafią wykorzystać jego naturalne walory. We Włoszech pomidor niemal traktowany jest jak w Polsce ziemniak. Na co dzień, obiera się tam, przygotowuje i podaje dania zrobione z pomidorów. Kobiety głównie trudnią się przygotowaniem specjalnych sosów makaronowych, które podawane są przede wszystkim z odrobiną potartego na tarce o grubych oczkach sera. Niektórzy włosi podają spaghetti także z mięsem, dla urozmaicenia tego pysznego dania. Najprostsze danie z pomidorów, które często jest serwowane na śniadania to kanapki (koniecznie świeże pieczywo- bułki, rogale) z białym serem, pomidorem i bazylią (jest istotną przyprawą, która nadaje doskonały i wyrazisty smak pomidorom). Pomidory w zupie to doskonała pomidorówka, którą często jadamy z ryżem lub makaronem, można także jeść ją z lanymi kluskami. Taka zupa oczywiście musi być doprawiona świeżą bazylią. Pomidory na kolacje mogą mieć formę zapiekanego sera z mięsem i makaronem oraz warzywami, między innymi pomidor w głównej mierze.

http://www.kobiecylajf.pl/