Z kuchnią azjatycką spotykamy się niejednokrotnie w Europie i za Oceanem. Chińskie i japońskie jadło jest bowiem uznawane nie tylko za egzotyczne, ale i dla wielu smaczne. Japoński jadłospis jest bardzo bogaty w potrawy z ryb i owoców morza. Tutaj prym wiedzie popularne na całym świecie sushi. Jest to ryż zaprawiony octem z dodatkiem owoców morza, wodorostów, jajek, grzybów i warzyw. Dodaje się też kawałki ryb, a niekiedy całość owija się surowym mięsem ryby. Potrawa podawana jest w wielu restauracjach azjatyckich. Zazwyczaj przygotowywana jest tuż przed zamówieniem. Niekiedy klient ma możliwość uczestniczyć czynnie, lub biernie w jej przygotowaniu. Wedle tradycji sushi spożywa się bez użycia sztućców, rękami i zwyczaj ten jest kultywowany w wielu lokalach podających ten egzotyczny specjał. Japończycy, tak jak Chińczycy wiele pokarmów spożywają pałeczkami i podobnie jest z sushi, które również można jeść przy pomocy pałeczek. Do potrawy najczęściej podaje się sos sojowy, a także imbir i słynny chrzan wasabi.

http://www.busybook.pl/