Przebywając w basenie morza śródziemnego, to jest we Włoszech, Francji, Hiszpanii czy też w krajach półwyspu bałkańskiego, niewątpliwie będziemy mieli okazję skosztować regionalnej, śródziemnomorskiej kuchni. Jej podstawą są oczywiście ryby morskie. Głównie flądry, dorsze, ale i sandacze, szproty i śledzie. Są one prawdziwym źródłem soli mineralnych, wapnia i fosforu. Spożywanie ryby raz w tygodniu, wydłuża nasz życie jak donoszą naukowcy. Ryby możemy spożywać na wiele sposobów. W Polsce najbardziej rozpowszechnioną metodą jest oczywiście smażenie na głębokim tłuszczu. Niestety wiele z niekorzystnych substancji przy takim sposobie oprawy ryba absorbuje. Zdecydowanie zdrowszym sposobem jest pieczenie, tudzież grillowanie ryby. Wówczas to nie traci ona swych drogocennych składników. Zazwyczaj do ryby podaje się frytki, ale żeby zachować szczupłą sylwetkę radzi się aby zrezygnować z tego kalorycznego dodatku. Lepiej zamiast frytek z ketchupem, smażonych w głębokim oleju, poprosić o grillowane warzywa.

http://www.fabrykatrzciny.pl/