Wiele dodatków, które stosujemy na co dzień w konsumowanych potrawach, potrafi w sposób bardzo szybki uzależnić człowieka, tak, że bez owego dodatku nie wyobrażamy już sobie korzystania z takiej potrawy. Wspomagacze smaku to pojęcie dosyć ogólne, a stosuje się je przede wszystkim do typowych dań spożywanych najczęściej wśród naszych rodaków na kolacje. Jeśli mam posłużyć się dokładnymi przykładami to zapewne wskażę tutaj na lubiane w Polsce kiełbaski oraz parówki. Czy wyobrażacie sobie by zjeść jedne czy też drugie bez udziału keczupu czy też musztardy? Tym sposobem smak potrawy zupełnie się zmienia. Po jakimś czasie trudno jest sobie wyobrazić spożywanie takich posiłków, bez udziału sosów oraz innych dodatków. Szczególnie uzależnić potrafi ketchup, który przez wielu dodawany jest do nawet pomidorowych potraw. Mimo wszystko brakuje im jeszcze więcej tych „pomidorów”. Z dodatkami nie wolno przesadzać. Wprawdzie kuchnia i jej kulinaria powinny być bogate w przyprawy, ale nie w dodatki, a szczególnie nie w dodatki, które tak uzależniają.

http://www.bio-amore.pl/