Łaknienie jest jedną z pierwszych potrzeb człowieka. A spożywanie pokarmów, tak zwane jedzenie, jest wielką przyjemnością dla podniebienia ludzi (zwierząt również).
Któż nie ma pragnienia skonsumowania smakowitego kąska ? Wypatrywanie smakołyków na imprezach dla wielu ludzi jest standardem. Smakołyki zgromadzone na stołach przyciągają wzrok. Wobec takiego widoku w odstawkę idą kalorie, a raczej ich kontrola. Choć konsumpcja w tym przypadku nie jest grzechem, gdyż raz na jakiś czas, nawet najbardziej rygorystycznie przestrzegająca diety osoba, może (a nawet powinna) pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego luksusu. W dni powszednie jednak warto zadbać, o zdrowie i wrócić do racjonalnych nawyków żywieniowych.
Powszechnie wiadomo, iż tyjemy głównie ustami (nie licząc stanów chorobowych, gdy chora osoba tyje poprzez hormony, leki, itd.). Pokarmy by były smaczne, nie muszą być sporządzane w sposób niezdrowy. Wystarczy nieco chęci, wyobraźni i odrobinę czasu, by stworzyć dania niesamowite. Smaczne, a jednocześnie zdrowe. Niech nasza kuchnia obfituje w przyprawy. Wybrane przepisy kulinarne można modyfikować według własnych upodobań, uznania i fantazji, bądź tworzyć zupełnie nowe dania i smaki. Bardzo dobre efekty daje mieszanie smaków, przy tworzeniu dań znanych, bądź nowych.
Eksperyment kulinarny jest wart zachodu. Wynik jego bardzo często przerasta nasze podniebne oczekiwania, oczywiście w sensie jak najlepszym. U znajomych zaś budzi niemałe zdziwienie i pozytywnie zaskakuje.
Wydajność codzienna we wszystkich aspektach życia człowieka, jak i jego zdrowie, w dużej mierze zależy od sposobu odżywiana. Dlatego zawsze warto promować zdrową kuchnię, która nie tylko będzie wpływać korzystnie ogólnie na nasze ciało, ale również zadba o to, by nie przybywało nam zbędnych kilogramów, poprzez nadmiar spożywanych kalorii.

http://www.tuts.pl/