Każda kuchnia, zarówno regionalna, krajowa czy też nawet kontynentalna ma pewne kanony smaku. Na innych kontynentach ludzie lubią zupełnie coś innego ,pomimo tego, że sporadycznie lub też nawet często jedzą potrawy, które są zwyczajnie rodem z innego kontynentu. Dlatego też powstało coś takiego jak pojęcie smaki świata. Pojęcie to odnosi się do pewnego kanonu smakowego, które ściśle mniej lub bardziej trzyma się praktycznie każda kuchnia. Pamiętajmy o tym, że smakowanie potraw jest przede wszystkim dla nas samych naprawdę bardzo przyjemną rzeczą. Przede wszystkim bowiem smakując daną potrawę staramy się dostrzec, jakie składniki zostały do niej dodane. Oczywiście wielu kucharzy obecnie preferuje łączenie ze sobą smaków nie tylko z jednej kultury lecz nawet z całego kontynentu lub nawet między kontynentami. Dlatego też również w polskich daniach, nawet daniach regionalnych bardzo często występuje coś takiego jak nutka smaku z innego kontynentu. Przykładem może być chociażby kotlet schabowy, który zrobiony został w słonej postaci, która to jest preferowana chociażby na kontynencie europejskim oraz amerykańskim. Często nasz polski kurczak jest tworzony na słodko, co znowu ma swoje korzenie w Azji.

http://www.bialamagia.pl/