Lato to najlepsza pora roku aby korzystac w pelni z ogolnodostepnych sezonowych warzyw i owocow.

W sklepach ceny w tym czasie sa nizsze niz po sezonie.

Zarowno osoby, ktore kupuja warzywa lub owoce oraz Ci, ktorzy maja bezposredni do nich dostep w ogrodach lub na dzialce moga nacieszyc sie roznorodnoscia odmian wlasnie latem.

Teraz wlasnie jest pora, kiedy mozna zapelnic domowe spizarki a nawet zamrazalniki( jesli ktos spizarni nie posiada) zapasami na zime i wczesna jesien.

Ceny w sklepach sa teraz prawie o 50 % lub wiecej mniiejsze niz zima dlatego warto zaopatrzyc sie w wieksza ilosc tak, aby zima nie kupowac kilograma warzyw lub owocow w cenie dwoch lub trzech.

Do tego walory swiezych i mlodych warzyw i wocow sa wyzsze obecnie – czyli latem – niz te, ktore dojrzewaja zima ( w szklarniach czy innych zamknietych, nawozonych miejscach).

Bogactwo witamin i mineralow jakie posiadaja spozywane w formie surowej znacznie przewyzszaja te, ktore maja ugotowane oraz gotowe- z tak zwanych sklepowych mrozonek.

Owoce oraz warzywa z wlasnych dzialek lub ogrodow sa tym lepsze, gdyz w 95 % wzrost i dojrzewanie odbywa sie bez uzytku do tego celu sztucznych nawozow i innych chemikaliow.

Coz- moze takie ogrodowe jablko lub marchew maja czasami wewnatrz jakiegos robaczka ( czego nie spotkamy w sklepe) ale swiadczy to tylko o fakcie, ze rosly w naturalnych a tym samym zdrowych warunkach.

Latem warto robic rozne przetwory- jak dzemy, marmolady, soki, kompoty, przeciery- bo po pierwsze okaza sie tansze w tym czasie a po drugie sa wlasne zatem sami wiemy czego uzywamy do ich produkcji.

http://www.gadzinowski.pl/