Jednym z najbardziej klasycznych dań kuchni włoskiej, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę pod każdym względem jest niewątpliwie risotto. Jest to potrawa, której głównym składnikiem jest ryż z dodatkami. Jak jednak risotto przyrządzić poprawnie, by uzyskać najlepszy możliwy smak? Oto podstawowy przepisy na sukces w kuchni. Zacząć powinniśmy od zeszklenia na oliwie cebuli, bądź dwóch. Kiedy będzie ona już szklista i puści aromat, należy do niej dorzucić około dwóch szklanek ryżu arborio – specjalnie przeznaczonego do risotto. Powinniśmy go wymieszać z cebulą i lekko podprażyć przez okres około minuty. Następnie ryż podlewamy około pół szklanki wytrawnego białego wina i czekamy, aż to wchłonie w jego strukturę i częściowo odparuje. Ryż następnie podlewamy bulionem drobiowym, bądź wołowym i czekamy, aż zmięknie oraz mieszamy. Gdy będzie miękki, dodajemy dodatki takie, jak na przykład warzywa, usmażone uprzednio mięso, czy też zioła. Całość zaprawiamy śmietaną i startym parmezanem, aby potrawa nabrała odpowiedniej kremowości i… jemy!

http://www.centerfence.pl/