Do szerokiego grona profesjonalnych urządzeń gastronomicznych zaliczane są naświetlacze do jajek. Wykorzystuje się je do tego, aby dzięki nim odkażać jajka – robi się to w sposób powierzchniowy. Tego rodzaju zabiegi mają do spełnienia jeden konkretny cel, a mianowicie taki, aby zlikwidować rozmaite bakterie, pleśnie i tym podobne. Warto wiedzieć, że w taki właśnie sposób giną między innymi bakterie salmonella, pałeczki okrężnicy czy też laseczki tlenowe. Generalnie rzecz biorąc zasada jest taka, że w tych wszystkich miejscach, gdzie są przygotowywane dania z surowych jajek, obowiązkowo musza być wykorzystywane wspominane powyżej naświetlacze do jajek – a zatem muszą znajdować się na wyposażeniu wszystkich lokali gastronomicznych. Zaopatrzenie się w takie urządzenia nie jest problemem – w sklepach z artykułami przeznaczonymi do profesjonalnej gastronomii dostać da się wiele modeli takich urządzeń. Jajko, które zostanie poddane naświetlaniu, nie musi być już ani myte, ani też wyparzane. Ceny – w zależności od modelu takiego odkażacza oraz jego producenta – są zróżnicowane. Przeciętnie jest to wydatek rzędu kilkuset złotych. Nowoczesne naświetlarki są wyposażone w lampy, których żywotność jest bardzo długo, dzięki czemu można przeprowadzić nawet i około dwustu tysięcy naświetlań na tych samych lampach. Oczywiście, co pewien czas zachodzi konieczność ich wymiany. Jeden cykl naświetlania trwa przeciętnie około kilkudziesięciu sekund – to także zdeterminowane jest rodzajem urządzenia i jego mocą.

http://www.blackbook.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here