W nowoczesnych mediach coraz więcej miejsca przeznacza się na programy kulinarne i ogólne rozmowy o jakości żywności. Tematyka żywieniowa stała się dominująca już w niejednej stacji lifestyle’owej a coraz ważniejsze staje się dla licznych korporacji medialnych wprowadzanie całych kanałów o tematyce kulinarnej. Na świecie nie brakuje setek czy tysięcy doskonałych kucharzy, którzy mają nie tylko restauracje znane w regionie czy całym świecie, ale także własne programy w telewizji, wydają książki i poradniki dla każdego gotującego bez względu na poziom zaawansowania. Ale coraz częściej to właśnie te programy uświadamiają ludziom, że sam przepis to tylko pół sukcesu i nawet gotowane przez mistrza kulinarnego dania wcale nie muszą być takie udane, jeśli do ich przyrządzenia wykorzystano składniki niskiej jakości. Aby więc uniknąć tego typu problemów coraz częściej programy w stacjach kulinarnych opowiadają nie tylko o samym gotowaniu o co dużo ważniejszym procesie poprzedzającym samo gotowanie, czyli robieniu zakupów. To w sklepie zapadają kluczowe decyzje mające wpływ na to jak ostatecznie smakować będzie konkretne danie. I tak zastąpienie określonego kawałka mięsa nieco innym może nadać potrawie całkowicie nowy wymiar i zmienić nieco nutę smakową całości na plus jak i zrujnować całe godzinne przygotowania.

http://www.abc-augustow.pl/