Na czym polega technika gotowania sous vide

Zwykłe gotowanie to nie wszystko. Teraz coraz większym zainteresowaniem cieszy się gotowanie metodą określaną jako sous vide. Sprawdź najważniejsze informacje na temat gotowania tą techniką!

Czym jest sous vide?

Metoda gotowania tego typu odbywa się w próżni – w języku francuskim nazwa oznacza właśnie gotowanie próżniowe. Aby uzyskać taki właśnie efekt, konieczne jest umieszczenie żywności w zamkniętym pojemniku, a następnie w kąpieli wodnej albo parowej i poddawanie jej działaniu niższej temperatury niż w trakcje zwykłego przygotowywania posiłków.

Technika gotowania próżniowego zakłada długi czas przyrządzania potraw. Zazwyczaj trwa ona od około 1 godziny do nawet 48 godzin, w zależności od konkretnych produktów.

Dzięki takiej metodzie można uzyskać równomierne ugotowanie potraw, które jednocześnie są soczyste ze względu na zachowanie wewnątrz nich wszystkich aromatycznych soków. Stąd też technika ta ma tak wielu fanów i używana jest powszechnie w wysokiej klasy restauracjach. Można korzystać z niej także w domu.

Co można ugotować tą metodą?

Najczęściej za pomocą techniki sous vide prowadzi się gotowanie mięs. To optymalny sposób, aby nadać im pożądaną miękkość i soczystość, chociaż zajmuje on znacznie więcej czasu niż tradycyjne przyrządzanie potraw.

Za pomocą prezentowanej techniki można przyrządzić mięsa jak:

– wołowina
– wieprzowina
– cielęcina
– drób
– ryby

Jak gotować techniką próżniową?

Do gotowania za pomocą techniki próżniowej wykorzystuje się specjalne akcesoria i urządzenia. Dzisiaj technika ta jest bardzo popularna, dlatego też można kupić je bez większych problemów w wielu sklepach.

Gotowanie może odbywać się w wolnowarach, czyli specjalnych urządzeniach dedykowanych do tej techniki. Druga opcja to cyrkulator do gotowania, który umieszczany jest w garnku. Także można wykorzystać popularne roboty kuchenne – termoroboty. Najważniejsze, aby urządzenie posiadało możliwość zaprogramowania właściwej temperatury pracy, co w przypadku tej metody gotowania ma kluczowe znaczenie.

Do przygotowania potraw konieczne będzie również wykorzystanie pakowarki – zgrzewarki, która służy do foliowania produktów przed umieszczeniem ich w naczyniu do gotowania. Pozwalają one na ich szczelne opakowanie, co ma kluczowe znaczenie przy przyrządzaniu potraw w próżni.

Urządzenia do gotowania sous vide dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here