Kuchnia polska kształtowała się przez kilkanaście wieków, póki osiągnęła obecną formę. Przez stulecia bogaciła się w produkty przejęte od sąsiadujących z naszym krajem nacji. Było to głównie spowodowane rozwojem handlu oraz transportu. Obecnie możemy wyróżnić wiele krajów, które wywarły ogromny wpływ na kuchnię polską. Zaliczamy do nich między innymi Niemcy, Ukrainę, Włochy, Węgry oraz kuchnię żydowską. Podstawę kuchni polskiej, która jest raczej ciężkostrawna, stanowią potrawy mączne oraz zbożowe. Poza tym jesteśmy jednym z nielicznych narodów, które tak wspaniale potrafią wykorzystać produkty lasu. Mięsem dominującym na polskich stołach jest bez wątpienia wieprzowina, z której Polacy od dawien dawna wytwarzali rozmaite kiełbasy oraz wędliny. Duże znaczenie w polskiej kuchni mają także ryby słodkowodne oraz różnego rodzaju nabiał, na przykład śmietana, którą bardzo chętnie dodajemy do wielu potraw. Dużą rolę odgrywają u nas również zupy, głównie warzywne. Jesteśmy jednym z nielicznych narodów, które tak chętnie spożywają zupy.

http://www.dessire.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułW święta
Następny artykułGotowanie w domu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here