Kuchnia domowa.

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ważne jest dla naszego zdrowia odpowiednie przygotowywanie i przechowywanie jedzenia. Niestety najczęściej gotujemy w biegu, jeszcze szybciej szykujemy śniadanie, właściwie najspokojniej jest przy kolacji, bo nigdzie się już nie śpieszymy i na koniec dnia zwalniamy obroty.Tymczasem gotowanie wymaga trochę czasu. Odgrzanie gotowego dania ze słoika, zamówienie pizzy, czy zalanie wrzątkiem błyskawicznej zupy z torebki, nie załatwia sprawy. Takie odżywianie się nie ma nic wspólnego ze zdrowym, higienicznym trybem życia. Należy z uwagą robić zakupy, a później wszystkie produkty odpowiednio poukładać w lodówce. Lodówka i meble kuchenne powinny mieć dużo szuflad i półek. Meble kuchenne wymagają częstego mycia, unikniemy wtedy wołków zbożowych i moli spożywczych. Natomiast lodówka to miejsce, w którym nie wolno pozwolić na pojawienie się pleśni na warzywach, czy popsucie się wędliny. Bardzo praktyczne są tu szklane lub plastikowe pojemniki na żywność. Wędlina i ser będą w nich dłużej apetyczne, niż w foliowych woreczkach lub w papierze. Tak samo istotne jest posiadanie kilku desek do krojenia i ich odpowiednie mycie, a także regularne wyparzanie. Narzędzia kuchenne także powinny być często myte i wyparzane, zwłaszcza jeśli miały do czynienia z surowym mięsem. Zapobiega to niebezpiecznym zatruciom. Jeżeli przygotowywanie i przechowywanie jedzenia będzie się odbywało z należytą uwagą, cała rodzina doceni zdrowe jedzenie. Dania na wynos są nudne!

http://www.inaczejmowiac.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here