Ekologiczne chłodnictwo - amoniak

Od tysięcy lat chłodnictwo ma swoje zastosowanie w przeróżnych gałęziach przemysłu. Oczywiście zaczęło się od bardzo naturalnych czynnikach chłodniczych, jak lód i śnieg, lecz obecnie czynnikami, jakich używa przemysł chłodniczy nie można nazwać w większości naturalnymi. Mimo wprowadzenia wielu nowych dyrektyw unijnych, przepisów dotyczących chłodnictwa, nadal w wielu krajach stosuje się czynniki chłodnicze, które mają zły wpływ na klimat na Ziemi.Mimo, tego przemysł chłodniczy zna także ekologiczne czynniki chłodnicze. Takim jest np. dobrze znany nam amoniak czy NH3. Jest on używany w tym przemyśle od ponad 100 lat. Amoniak to gaz bezbarwny o gryzącym zapachu. Skrapla się on pod ciśnieniem. Chłodniczy przemysł nadał mu symbol R717, a jego wytwarzanie odbywa się w sposób syntetyczny do stosowania w urządzeniach chłodniczych. Mimo, że amoniak jest gazem toksycznym, to jednak nie ma on bezpośredniego wpływu na efekt cieplarniany, a także nie niszczy on ozonu. Do innych ekologicznych czynników chłodniczych można zaliczyć między innymi dwutlenek węgla i węglowodory.

http://www.mamy-dom.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułImplanty piersi
Następny artykułVolkswagenik.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here