Bezmięsne odżywianie, to podstawa diety wegetariańskiej i wegańskiej. Z tym, że w jadłospisie wegetariańskim dopuszcza się spożycie nabiału, a więc: mleka, masła, śmietany, serów, jogurtów, itd.
Natomiast dieta wegańska odrzuca nie tylko nabiał, lecz również spożycie jaj, a nawet miodu, jako produktu pochodzenia zwierzęcego, bo weganizm to kuchnia roślinna.

Gdy ktoś już jest wegetarianinem, to przejście na weganizm nie jest dla niego niczym heroicznym, czy nadzwyczajnym. Jest po prostu kolejnym etapem do zdrowego życia, lub zmiany stylu swojego życia z innych powodów.

Dla laickich obserwatorów w kwestii odżywiania już dieta wegetariańska wydaje się szczytem wyrzeczeń.
Najczęstszym pytaniem w stosunku do wegetarian jest:
– Co jesz, jeżeli nie jesz mięsa ?
Natomiast weganie słyszą nieustannie stwierdzenie:
– To ty niczego nie jesz !
Co jest nieprawdą, ponieważ dieta wegetariańska, jak i dieta wegańska jest bardzo dostatnia, a do tego smaczna i lekkostrawna.

Ogólnie weganizm uchodzi za dietę niezbyt zdrową dla człowieka.
Nie jest to prawdą, gdyż odpowiednio zbilansowana dieta wegańska zawiera bogaty zestaw produktów wchodzących w skład pięciu grup pokarmowych: ziaren zbóż, roślin strączkowych, warzyw, owoców i nasion.

Człowiek nie potrzebuje mięsa, ani nawet pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego, by zachować zdrowie i długowieczność. Przechodząc na dietę roślinną można cieszyć się zdrowiem lepszym niż większość ludzi odżywiających się standardowo.

http://www.rebeliakultury.pl/