Co zawiera błonnik

Jedzenie produktów bogatych w błonnik usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom i wzdęciom. Warto wzbogacić swoją dietę w produkty zawierające błonnik.
Wiele osób zastanawia się co zawiera błonnik. Robiąc zakupy warto śledzić etykiety danych produktów spożywczych aby dowiedzieć się czy zawierają błonnik i w jakiej ilości.
Bogate w błonnik są między innymi jabłka, pomarańcze, papryka, sałata, warzywa liściaste, kapusta, seler naciowy, bób, buraki, pieczywo pełnoziarniste, makaron razowy, wafle ryżowe, a także siemię lniane czy płatki owsiane.
Codziennie na śniadanie warto zjadać porcję owsianki, gdyż płatki owsiane oprócz sporej zawartości błonnika są bogate także w magnez i żelazo. Do owsianki można dodać orzechy laskowe, banana, prażone jabłko z cynamonem, rodzynki czy suszoną żurawinę.
Siemię lniane dodatkowo doskonale ochrania żołądek, osłania przełyk i dostarcza organizmowi wielu cennych minerałów i witamin.
Siemię ma także bardzo dobry wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Warto dodawać je do koktajli owocowych i warzywnych, do sałatek a także można je spożywać samodzielnie, w postaci pysznego i dietetycznego puddingu. Kilka łyżek nasion wystarczy zalać mlekiem roślinnym, kokosowym bądź krowim i odstawić na kilkadziesiąt minut aby nasionka napęczniały.
Na czczo warto wypijać napar z siemienia lnianego. Dzięki dużej zawartości błonnika daje on uczucie sytości i doskonale chroni żołądek.
Kilka łyżeczek siemienia należy zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut.

http://www.kobietaimoda.pl/