Do charakterystycznych potraw kuchni polskiej można zaliczyć: barszcz czerwony (zupa pochodzenia ukraińskiego), barszcz biały, żur (nazywany żurkiem, przyrządzania na bazie zakwasu z mąki), bigos (przyrządzany z mięsa i kapusty), chłodnik (zupa z mleka lub śmietany z warzywami), czernina (podstawowe składniki to rosół, krew z kaczki, kury lub królika, dodawane są również cukier i ocet), grochówka (przyrządzana z łupanego grochu, na wędzące z dodatkiem czosnku, majeranku i ziemniaków), kapusta i ogórek kiszony, kapuśniak (składnikami są poszatkowana kapusta oraz warzywa gotowane na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek), kasza gryczana, kaszanka (przyrządzana z kaszy, krwi oraz podrobów takich jak: wątroba, płuca, tłuszcz; Przyprawiana cebulą, majerankiem i pieprzem), kluski (ogólnie potrawy przyrządzane z mąki z dodatkiem ziemniaków i jajek), kompot (chłodny napój owocowy), kutia (jadana na Wigilię; przyrządzana z pszenicy, maku, miodu i bakalii), pierogi, rosół (przyrządzany na wywarze z mięsa lub warzywnym), szary sos polski (przyrządzany z mąki, masła, octu, cukru, rodzynek, wina, karmelu).

http://www.lazyhours.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSame konkrety
Następny artykułKrupnik